Koronavírus: meghökkentő tüneteket okoz a gyerekeknél az omikron

Forrás: Shutterstock -
koronavírus omikron járvány COVID-19 omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új omikron változat - igaz, még rejtélyesnek bizonyul -, mégis elvitte már első áldozatát, és nem vehetjük biztosra, hogy enyhébb lesz más koronavírus-variánsoknál. A fertőzés tünetei nem fognak hasonlítani a korábbi variánsokhoz, így jelentkezhetnek meghökkentő tünetek a gyerekeknél is. 

Az omikron mutációt Dél-Afrikában fedezték fel először, ahol a helyi orvosok szokatlan tüneteket észleltek. "A betegek általában extrém fáradtságra panaszkodnak, a fiatalok és az idősebbek egyaránt" – mondta egy dél-afrikai orvos a BBC-nek.

Tipikus tünet a torokfájás és a száraz köhögés, míg a láz ritkábban fordul elő. A korábbi tünetekhez képest egy beteg sem panaszkodott a szaglás vagy ízérzékelés elvesztésére.

"Egy brit háziorvos szerint ez a fiatal betegek 15%-ánál fordult elő, fáradtságra, fejfájásra és étvágytalanságra is panaszkodtak. Kiütés korábban is előfordult, de szinte csak kivételes esetekben. A 15% azonban magas arány, és még nem tudni, mit jelent, mi okozza"– írja a krone.at a BBC-re hivatkozva.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.