Magyar áttörés: hatalmas hatékonysággal mutatja ki a vírus mutációit az új teszt

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno -
teszt koronavírus-fertőzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy magyar cég olyan különleges PCR-analóg tesztet fejlesztett ki, amely a jelenleg ismert több, mint 2,5 millió koronavírus-mutáns mintegy 99 százalékát kimutatja, köztük a legújabb, omikronnak nevezett vírusvariánst is.

A Sars-Cov-2 kórokozó kimutatására szolgáló, könnyen használható, izotermikus polimeráz láncreakció (iPCR) tesztet fejlesztett ki a Femtonics Kft.- közölte a társaság az MTI-vel kedden.

Képünk illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno

Tájékoztatásuk szerint a Pénzügyminisztérium Egészségipari Támogatási Program hozzájárulásával készült teszt

4-10 perc alatt mutat eredményt, és csaknem 100 százalékos megbízhatósággal mutatja ki a vírus jelenlétét fertőző egyénekben, a klinikai tesztek szerint.


Rózsa Balázs fizikus, orvos, agykutató szerint a digitális genetikai alapú teszt előnye, hogy várhatóan minden új, és a jövőben megjelenő vírustörzsre, bakteriális vagy virális fertőzésre alkalmazható. A cég alapító-tulajdonosa úgy véli, hogy az alacsony költségű új eljárás forradalmasíthatja a labordiagnosztikát.

Rózsa Balázs az MTI-nek elmondta, hogy egy már meglévő eljárást gyorsítottak fel és finomítottak a fejlesztés során.

Ennek köszönhetően a minták vizsgálatakor a vírus örökítőanyagának jelenlétét kimutató enzimatikus reakció, ami eddig több, mint egy-másfél órát igényelt, az új teszt segítségével akár kevesebb mint 10 perc alatt képes lefutni. Így a teszt tizedannyi idő alatt mutat eredményt, mint a hagyományos PCR tesztek, és sokkal megbízhatóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható antigén gyorstesztek.

Az új teszthez - hasonlóan a normál PCR-tesztekhez -, az orr- vagy szájgaratüregből vett minta szükséges - tette hozzá Rózsa Balázs.


Mint fogalmazott, a FEMTO-ID LAMP kit digitális genetikai alapú teszt a fertőző egyének detektálására összpontosít, megelőzve így a nem fertőző személyeket érintő szükségtelen korlátozásokat - tette hozzá Rózsa Balázs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.