Egy nagyszabású dél-afrikai kutatás felmérte, mennyire hatékony a Pfizer-BioNTech vakcinája a koronavírus omikron variánsával szemben.

A Comirnaty oltásával kétszer oltottaknál 70 százalékos a vakcina hatékonysága a kórházi kezelést igénylő súlyosságú megfertőződéssel szemben az omikron esetében

– derült ki valós adatokból a Reuters cikke szerint. Az adatokat 211 ezer pozitív koronavírusteszt eredményeit elemezve hozták nyilvánosságra.

Dél-Afrikában eddig 550 embernél bizonyított, hogy az omikron fertőzte meg őket, az országban jelenleg 20 ezer körül van a napi friss esetek aránya, és már a világ több pontján azonosították a törzset.

A Discovery klinikai kutatási és biztosításmatematikai csoportjainak elemzése alapján arra jutottak, hogy a Pfizer oltásának két adagja 70 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezeléssel szemben a nem beoltottakhoz képest a közelmúltban felfedezett eseteknél, valamint 33 százalékos védelmet a fertőzéssel szemben.

Forrás: AFP

Fontos továbbá, hogy a védelem minden életkorban fennmarad a 18 és 79 év közötti népesség körében, bár az időseknél valamivel alacsonyabb szintet mutat. A krónikus betegeket, köztük a kiemelten veszélyben lévő cukorbetegeket, szív-és érrendszeri betegségekkel élőket és a magas vérnyomással küzködőket is megvédi az oltás.