Merkely Béla: 56 műtüdő-kezelésben részesült beteg közül 54-en oltatlanok voltak

Fotó: Polyák Attila -
oltatlanok Merkely Béla oltás műtüdő (ECMO) koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványkezelő Munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy  a Semmelweis Egyetemen koronavírus miatt eddig 56 műtüdő (ECMO) kezelésben részesült beteg közül 54-en oltatlanok voltak. A másik két beteg két oltással rendelkezett ugyan, de 180 napon túl voltak oltva akkor, amikor koronavírust diagnosztizáltak náluk.

A rektor szerint pontosan az ilyen adatok bizonyítják a legjobban az oltás hatékonyságát.

A szakemberek folyamatosan figyelik a külföldi adatokat, valamint a négy orvosképző intézmény egymással is megosztja a betegellátás során szerzett tapasztalatokat:

"Ilyen friss adat például, melyet megosztottunk a másik három egyetemmel, hogy a Semmelweis Egyetemen COVID-19 miatt eddig 56 műtüdő (ECMO) kezelésben részesült beteg közül 54-en oltatlanok voltak, míg 2 beteg két oltással rendelkezett ugyan, de 180 napon túl voltak oltva akkor, amikor a koronavírust diagnosztizálták náluk" – írja a semmelweis.hu.

A munkacsoport ezeket az adatokat megvizsgálva és figyelembe véve fogalmaz meg javaslatokat az Operatív Törzs vezetői felé.

"Az elmúlt hónapokban nemcsak a betegellátás során kellett megküzdenünk a COVID-19 által kiváltott hatásokkal, hanem a közbeszédben is, ahol laikusok 'értelmezik' a tudományos munkák eredményét és igazságként kiáltják ki azt. Az infodémia az oltásellenes erőket erősíti és a védekezéssel kapcsolatos bizonytalanságot növeli, miközben tudjuk, hogy az oltás az egyetlen eszköz, amivel közép-és hosszú távon legyőzhető a járvány.

Minden olyan híresztelés, amely az orvosokat támadja és igyekszik ellehetetleníteni egy világjárvány idején, gyengíti a járvány elleni védekezést és zavart kelt, továbbá csökkenti az oltási hajlandóságot, ennek következtében pedig növeli a megbetegedések és halálozások számát

– emelte ki dr. Merkely Béla.

Dr. Merkely Béla Péter Széchenyi-díjas magyar orvos, kardiológus, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora Fotó: Polyák Attila - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.