Rusvai Miklós elárulta, hogy a negyedik oltás elegendő védelmet nyújthat-e az omikron ellen

fotó: Talán Csaba -
vakcina oltás Rusvai Miklós koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A virológus arról is beszélt, mennyire védhet a negyedik vakcina az omikron ellen. 

Rusvai Miklós a Blikknek adott interjújában beszélt a negyedik oltásról.

A negyedik oltással kapcsolatban elmondta, hogy bár idén már biztosan nem, de talán jövő év elején engedélyezi a kormány. Úgy véli, legalább az egészségügyi dolgozóknak, idősotthonok lakóinak hamarosan lehetvőé kell tenni a negyedik vakcina felvételét.

"Akár húszat [oltást] is elbír. Hiszen ott az influenzaoltás, amiből sokan évente felveszik az újat és számos immunizálás van, ide értve például a kullancsencephalitis ellenit, amit rendszeresen alkalmazni kell, ezeknek az oltásoknak nincs felső határa" - válaszolta a virológus a lap kérdésére, miszerint hogyan viseli az emberi szervezet a negyedik oltást.

Rusvai Miklós, virológus. fotó: Origo/Talán Csaba

A magyar átoltottságról elmondta, hogy az alapimmunizálás a lakosság nagyjából 67 százalékának van meg, a harmadik oltást úgy 30 százalék vette fel. De ehhez hozzá kell venni azokat, akik már átestek a fertőzésen, de nem igényeltek oltást, pedig ők is védettnek tekinthetők.

"Minden oltás véd, minden változat ellen, így az omikron ellen is hatékonyak a korábban kidolgozott vakcinák. Az omikron, eddig úgy hírlik, nem okoz súlyos betegséget, vagyis én inkább már most szeretnék átfertőződni, mert jó immunitást kizárólag a fertőzés átvészelése eredményez" - válaszolta a virológus arra a kérdésre, hogy a negyedik oltás milyen védelmet biztosít az omikronnal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.