"Egy pillanattal vagyunk a fertőzésfergeteg előtt. Meg fog történni, nem tudjuk megakadályozni" - mondta az izraeli miniszterelnök

Forrás: Shutterstock -
omikron Izrael koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Soha nem látott mértékű fertőzési vihar közeledik Izraelben a koronavírus-járvány ötödik hullámával - fogalmazott Naftali Bennett miniszterelnök a Kan közszolgálati rádiónak kedd reggel adott interjújában.

"Nagyon nagy mértékű fertőzésnek leszünk kitéve, olyannak, amilyent még nem tapasztaltunk Izraelben. Egy pillanattal vagyunk a fertőzésfergeteg előtt. Meg fog történni, nem tudjuk megakadályozni" - mondta az izraeli miniszterelnök.

"Azt tehetjük, hogy "golyóálló mellényt" adunk, védelmet nyújtunk minden embernek, hogy legalább ő és a családja védett legyen" - mondta Bennett az oltásokra utalva. Izraelben az új fertőzöttek napi száma továbbra is rohamosan emelkedik, hétfőn elérte a 2952-t, amely csaknem 3 hónapja a legmagasabb szám. A mintegy 126 500 elvégzett teszt 2,35 százaléka bizonyult pozitívnak.

Az R fertőzési együttható jelenleg 1,47, ami a járvány rohamos terjedését jelzi, ugyanis száz fertőzött 147 embernek adja át a vírust. A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 369 417 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 15 487 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.
Az izraeli kórházakban ápolt Covid-betegek száma jelenleg 137. Közülük 85-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos betegek közel 86 százaléka egyáltalán nem kapott védőoltást, s körükben a 60 évnél fiatalabbak között a beoltatlanok aránya 96 százalék.

Forrás: Shutterstock

Mivel már bejutott az országba, és a helyi közösségekben terjed a koronavírus új, sokkal fertőzőbb omikron változata, jelentősen csökkentették azoknak az országoknak a körét, ahová izraeliek nem utazhatnak, Magyarország továbbra is a tiltólistán szerepel.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Magyarországról az utóbbi hónapban 16 747-en léptek be Izraelbe, közülük 201-en fertőzöttnek bizonyultak a repülőtéren, vagy a háromnapos karantén után elvégzett második, kötelező PCR tesztelésen. Ez a beutazók 1,2 százalékát jelenti.

Izraelben tavaly december vége óta 6 524 391, ötévesnél idősebb személyt - az ország lakosságának 70,16 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 208 300-an, a lakosság 45,25 százaléka már három oltást kapott.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8242-en, az utóbbi hét napban ketten haltak meg Izraelben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.