Fontos határidő jár le pénteken, sok embert érint!

fontos család határidő családi adóvisszatérítés adó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még két nap áll rendelkezésre a nyilatkozat beküldésére azoknak a csaloknak, akik nem kapnak családi pótlékot és gyermeket nevelnek. December 31-én jár le a családi adóvisszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat benyújtásának határideje.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára nyomatékosította: az online nyilatkozatokat decemmber 31-én éjfélig lehet beküldeni. Természetesen, aki papíron tölti ki a nyilatkozatot és szilveszterig feladja a postán, az határidőn belül érkezettnek számít.

"Azt szeretnénk, ha már február 15-ig minden gyermekes szülő, várandós kismama és kispapa, vagy a családi pótlékra saját jogán jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő, vagy a hozzátartozójuk megkapja a neki visszajáró adót, ezért kérjük, hogy aki még nem tette, töltse ki az úgynevezett VISSZADO nyilatkozatot" – mondta Tállai András. Hozzátette, azok, akik idén megspórolják a nyilatkozat kitöltésére fordított időt, jövőre többletfeladattal fognak szembesülni: az adóhivatal által készített bevallási tervezetet ki kell egészíteniük a kiutalási adatokkal, és a családi adóvisszatérítés összegét is csak az szja-bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, legkorábban március 1-jétől kapják kézhez.

Illusztráció Fotó / 123RF

Decemberben körülbelül egymillió-hatvanezren kaptak családi pótlékot. Mivel az ő adataik az adóhivatal rendelkezésére állnak, nekik nincs teendőjük: az adóhivatal automatikusan kiutalja jövő februárban a 2021-ben szerzett jövedelmükből visszajáró adót.

"Annak a gyermeket nevelő szülőnek, akinek jár a családi pótlék, de azt nem ő, hanem például a házastársa kapja kézhez, az adóhivatal február 15-ig csak akkor tudja kiutalni a visszajáró adóját, ha még idén kitölti a nyilatkozatot" – emelte ki Tállai András.

Az adóhivatal honlapjáról, ezen a linken érhető el és tölthető ki legegyszerűbben a nyilatkozat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.