Véget ért a szilveszter, és ezzel együtt a durrogtatás is, ám jobb, ha szem előtt tartjuk a szabályokat. Ugyanis azokat a tűzijátékokat, amelyek megmaradtak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre.

Hazánkban négyféle kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az első kategóriásokhoz nem kell engedély, minden 14 év feletti megvásárolhatja azokat és maximum egy kilós mennyiségben tárolhatja is. Ezeket egész évben lehet használni.

A második kategóriába tartozóknál ugyanezek a szabályok, annyi a különbség, hogy csak 16 éven felüliek vásárolhatják meg azokat.

A harmadik osztályba tartozó tűzijátékokat csak nagykorú személyek vehetik meg és tárolhatják. A vásárlás kizárólag december 28. és 31. között engedélyezett! Felhasználni ezeket január 1-jén reggel hatig lehetett, ha maradt belőlük, azokat legkésőbb január 5-én éjfélig vissza kell vinni az árusítóhelyre.

Akik ezt elmulasztják, akár 150 ezer forintra is büntethetők. A negyedik kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök legálisan nem szerezhetők be.

Súlyos büntetésre számíthat, aki nem viszi vissza határidőre a tűzijátékokatFotó: Szabó Gábor - Origo