A növekedő esetszámok miatt a szabadban is kötelezővé tették Párizsban a maszkviselést.

Péntektől kezdve Párizsban most már a szabadban is kötelező a maszkhasználat, mivel az új megbetegedések száma meghaladja a 200 ezer főt – írja a francia hírportál, a France24.

Az omikronnak, az új koronavírus variánsnak tudható be a  fertőzések rohamos megugrása a francia egészségügy szerint.

„Az omikront már nem hullámnak, hanem szökőárnak nevezném"

– mondta szerdán a francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran, aki azt is hozzátette:

"a jelenlegi ütemben Franciaországban minden másodpercben két ember tesztelése pozitív, a kórházakban a helyzet pedig egyre aggasztóbb."

város megálló fiatal nő maszkForrás: Shutterstock

A szabályozás péntektől mindenkire vonatkozik, aki elmúlt 11 éves. Kivételt képeznek a járművekben ülők, a kerékpárosok, a kétkerekű közlekedési eszközökön közlekedők, például a robogókat használók és a sportolók– közölte a párizsi rendőrség közleményében.

Franciaországban a kormány módosítja a koronavírussal fertőzött emberekre vonatkozó karanténkövetelményeket is, annak ellenére, hogy minden eddiginél magasabb számú új megbetegedést regisztráltak – ismertette Olivier Véran a Le Journal du Dimanche című vasárnapi újságban.

Véran a lapnak elmondta, hogy a gazdaságot és a társadalmat  megvédése a cél a súlyos zavaroktól, így hétfőtől a vírussal fertőzött, teljesen beoltott embereknek csak hét napig kell izolálniuk magukat, a nem beoltottaknak tíz napig kell majd karanténban maradniuk.