Új emberi szervet fedezett fel egy magyar kutató

Forrás: Shutterstock -
emberi szervek rágóizom kutató izomréteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olyan izomréteget találtak az emberi fejben, amely mindeddig rejtve volt a tudósok előtt. 

A svájci Bázeli Egyetem kutatói egy eddig figyelmen kívül hagyott izomrétegre bukkantak az alsó állkapocsban, pontosabban állkapcsunk hátsó részén. Mindeddig azt gondoltuk, hogy a rágóizomnak két része van: egy felszíni és egy mély része. Most azonban egy még mélyebb réteget találtak az izomzatban, ami az állkapocs hátsó részénél van, és fontos szerepe van a rágásban.

Az új rétegnek már neve is van: magyarra fordítva a rágóizom koronoid (kampószerű) része. Ezt akkor lehet érezni, ha rágás közben a kezünket az állkapcsunk hátsó részéhez nyomjuk.

Dr. Mezey Szilvia, a Bázeli Egyetem Biomedicinális Tanszékének munkatársa is abban a kutatócsoportban dolgozik, amely az új felfedezéssel foglalkozik.

"A rágóizomnak ez a mélyen fekvő szakasza egyértelműen megkülönböztethető a két másik rétegtől, mind lefolyása, mind funkciója tekintetében. Az izomrostok elrendeződése arra utal, hogy ez a réteg részt vesz az alsó állkapocs stabilizálásában. Úgy tűnik továbbá, hogy ez a rágóizom egyetlen olyan része, amely képes az alsó állkapcsot hátrafelé, azaz a fül felé húzni" – mondta a tudós. Mezey és csapata a kutatómunkát 12 emberi fej felboncolásával kezdte, amelyeket formaldehidben tartósítottak, miután a laboratóriumnak adományozták őket. Ezután a felszíni rágóizomzat egyes részeit levágták, felfedve a mély rágóizmot, amelyet szintén eltávolítottak - írja a Bors.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A rágóizom kampószerű részét a mély rágóizom alatt fekvő, a járomcsont halántékizom felőli oldaláról hátrafelé, átlósan futó rostjai alapján azonosították. A tudósoknál korábbi tanulmányok során már felvetődött a harmadik izom lehetősége, azonban ennek ellenére is csak két rétegre osztották a területet, mert nem tudtak megegyezni egy mindenki által elfogadott felosztásban.

"Az ellentmondásos leírások miatt szerettük volna újra, átfogóan megvizsgálni a rágóizom szerkezetét" – nyilatkozta Jens Christoph Türp, a Bázeli Egyetem Fogorvosi Központjának professzora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.