Olyan izomréteget találtak az emberi fejben, amely mindeddig rejtve volt a tudósok előtt. 

A svájci Bázeli Egyetem kutatói egy eddig figyelmen kívül hagyott izomrétegre bukkantak az alsó állkapocsban, pontosabban állkapcsunk hátsó részén. Mindeddig azt gondoltuk, hogy a rágóizomnak két része van: egy felszíni és egy mély része. Most azonban egy még mélyebb réteget találtak az izomzatban, ami az állkapocs hátsó részénél van, és fontos szerepe van a rágásban. 

Az új rétegnek már neve is van: magyarra fordítva a rágóizom koronoid (kampószerű) része. Ezt akkor lehet érezni, ha rágás közben a kezünket az állkapcsunk hátsó részéhez nyomjuk.

Dr. Mezey Szilvia, a Bázeli Egyetem Biomedicinális Tanszékének munkatársa is abban a kutatócsoportban dolgozik, amely az új felfedezéssel foglalkozik.

"A rágóizomnak ez a mélyen fekvő szakasza egyértelműen megkülönböztethető a két másik rétegtől, mind lefolyása, mind funkciója tekintetében. Az izomrostok elrendeződése arra utal, hogy ez a réteg részt vesz az alsó állkapocs stabilizálásában. Úgy tűnik továbbá, hogy ez a rágóizom egyetlen olyan része, amely képes az alsó állkapcsot hátrafelé, azaz a fül felé húzni" – mondta a tudós. Mezey és csapata a kutatómunkát 12 emberi fej felboncolásával kezdte, amelyeket formaldehidben tartósítottak, miután a laboratóriumnak adományozták őket. Ezután a felszíni rágóizomzat egyes részeit levágták, felfedve a mély rágóizmot, amelyet szintén eltávolítottak - írja a Bors.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A rágóizom kampószerű részét a mély rágóizom alatt fekvő, a járomcsont halántékizom felőli oldaláról hátrafelé, átlósan futó rostjai alapján azonosították. A tudósoknál korábbi tanulmányok során már felvetődött a harmadik izom lehetősége, azonban ennek ellenére is csak két rétegre osztották a területet, mert nem tudtak megegyezni egy mindenki által elfogadott felosztásban.

"Az ellentmondásos leírások miatt szerettük volna újra, átfogóan megvizsgálni a rágóizom szerkezetét" – nyilatkozta Jens Christoph Türp, a Bázeli Egyetem Fogorvosi Központjának professzora.