Koronavírus: Ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést: csak az orvosi maszkok használatát fogadják el ebben az országban

Forrás: / gyogyzona.hu -
köztér Románia maszkviselés kötelező koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Romániában ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést, és csak az orvosi maszkok használatát fogadják el - jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A járvány terjedésének megfékezésére a járványügyi operatív törzs (CNSU) tett javaslatokat. Ezek egy részét kormányhatározatban, más részét az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium közös rendeletében kell ezután elfogadni. Raed Arafat elmondta: a veszélyhelyzet meghosszabbításáról péntekig kell kormányhatározatot elfogadnia a kabinetnek, a két minisztérium közös rendeletei már szerdán megjelenhetnek a hivatalos közlönyben és azonnal hatályba is lépnek.

Alexandru Rafila hangsúlyozta: a megfelelő maszk viselése azért válik rendkívül fontossá, mert Romániában gyorsan terjed a koronavírus omikron változata, amely sokkal fertőzőbb, mint a korábbi vírusváltozatok. Hozzátette: a megfertőződéstől csakis a megfelelő maszk, a súlyos megbetegedéstől pedig az oltás véd meg.

A miniszter elmondta: arra készülnek, hogy 800 ezer-egymillió ember fertőződik meg az országban a járvány ötödik hullámában, és a fertőzések nagy száma az alacsony átoltottság mellett kritikus helyzetbe hozhatja az egészségügyi rendszert. Ezért arra készülnek, hogy azokat a betegeket, akik nem mutatják a fertőzés súlyos tüneteit, járóbetegellátókban vizsgálják meg. Hozzátette: jelenleg 160 ilyen járóbetegellátót azonosítottak, de ezek száma nőni fog a következő időszakban. Interaktív térkép irányítja majd a megbetegedett személyeket a hozzájuk legközelebb eső ilyen központba.

Koronavírus - Romániában ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést Forrás: / gyogyzona.hu

Alexandru Rafila elmondta:

várhatóan a hónap végéig megérkezik Romániába a Molnupiravir és a Paxlovid gyógyszer valamelyikének első szállítmánya. Ezeket a más betegségekkel is küzdő, súlyos állapotban levő fertőzöttek kórházi kezelésében fogják alkalmazni.

Raed Arafat megjegyezte: a járvány ötödik hulláma várhatóan nemcsak az egészségügyi rendszert teszi próbára, hanem a gazdaságot is. Ha egyszerre sokan betegednek meg egy-egy vállalatnál vagy intézményben, az egy időben karanténba kerülő alkalmazottak nagy száma is problémát jelenthet. Ezért a CNSU arról is rendelkezett, hogy a különleges jelentőségű ágazatokban működő intézmények saját hatáskörben írhatják elő a gyakori tesztelést, vagy akár a nagyobb védelmet biztosító FFP2 típusú maszk kötelező használatát. Példaként azt hozta fel, hogy el kell kerülni, hogy a cernavodai atomerőmű személyzetének nagy része egyszerre betegedjen meg, mert az ott dolgozó szakembereket nem tudják pótolni.

A járványügyi operatív törzs által kidolgozott intézkedéscsomag továbbra is a helyi fertőzöttségi rátához köti a rendezvények korlátozását. Ha az illető településen a két hét alatt jegyzett új esetek ezer lakosra vetített száma egy alatti, a kulturális és sportrendezvényeken a férőhelyek felére szabad Covid-igazolványt felmutató nézőket fogadni.

Ha a fertőzöttségi ráta egy és három közé emelkedik, a férőhelyek 30 százalékára lehet nézőket fogadni. A rendezvények szervezőinek azonban arra is kell figyelniük, hogy a nézők között legkevesebb 2 méteres távolság legyen.

Romániában a 2022-es év első napjaiban rendkívüli módon megugrott az új fertőzések száma. Míg az ötödik hullámban a napi új esetek száma december 28-án emelkedett először ezer fölé, a szerdán közölt hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában már csaknem ötezer új fertőzést jegyeztek. Az elmúlt hét nap összesített fertőzésszáma csaknem háromszorosa a korábbi hét nap összesített fertőzésszámának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.