Elindult az ötödik hullám: Kásler Miklós szerint akár napi 200-an is meghalhatnak

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
járvány ötödik hullám Kásler Miklós koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkezdődött Magyarországon a koronavírus-járvány ötödik hulláma. Akár 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházban ápolttal - mondta Kásler Miklós.

Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere részletesen ismertette az adatokat az InfoRádiónak adott interjúban, és elmondta, még mindig nem ért véget teljesen a negyedik hullám, ami alatt nagyjából 456 ezer magyar fertőződött meg és 17 ezren szorultak kórházi kezelésre.

Kásler Miklós Fotó: Szabó Gábor - Origo

Elmondta, hogy a kórházba kerültek 60 százaléka nem részesült oltásban, 40 százalékuk azonban igen. 1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni, közülük 70 százalék nem volt oltott, és 30 százalék vette fel a vakcinát. A 450 ezer fertőzöttből 9485 ember hunyt el, ami 2,1 százalékos halálozási arányt jelent, szemben a megelőző hullámokkal, ahol ez az arány majdnem 4 százalék volt.

Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, hogy jelenleg a lecsengés fázisában vagyunk, és január végére az új fertőzöttek száma gyakorlatilag megszűnik, a halálozás minimalizálódásra nagyjából februártól várható.

Azonban Kásler Miklós emlékeztetett, hogy az omikron esetében is számos mutáció figyelhető meg, ami azt jelenti, hogy rendíkvüli módon megváltozott az eredeti vírus. Az omikron duplázódási ideje két-három nap, terjedése pedig rendkívül gyors, bár enyhébb lefolyással jár, különösen az oltottak esetében.

Magyarországon a jelenlegi helzet alapján, továbbá, hogy milyen mértékben emelkedik a szennyvízben a vírustartalom, hogy az utolsó napokban 1-ről 1,4 százalék környékére emelkedett az úgynevezett R-szám (vagyis hogy egyember hányat fertőz meg), várhatóan január 1. és május 1. között várható az omikron okozta következő hullám.

Ennek során a napi fertőzések száma elérheti, sőt, meghaladhatja a 13 ezret, a napi kórházi betegszám 8-9 ezer, a napi halálozás körülbelül 200 lehet

– mondta Kásler Miklós. Hozzátette, akkor számíthatunk ezekre a számokra, ha nem jelenik meg egy újabb mutáns, vagy nem tudjuk növelni az átoltottságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.