Magyar Márk műkorcsolyázó hétfőn elhagyhatja a pekingi olimpia izolációs szállodáját, és még aznap hazatérhet Magyarországra azt követően, hogy a vasárnapi koronavírustesztje negatív lett.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pekingi irodája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyar Márk vasárnapi PCR-tesztje negatív eredményt hozott, a kínai hatóságok pedig hozzájárultak ahhoz, hogyha hétfőn kora reggel nem lesz tünete, elhagyhatja a karanténszállodát és a MOB-csapattal hazautazhat helyi idő szerint hétfőn délelőtt.

Magyar csütörtökön érkezett Pekingbe, hogy társával, Chtchetinina Iouliával elinduljon a párosban. Csakhogy az érkezési tesztje - az első érvénytelen után - pozitív eredményt hozott, így a kettős lemaradt az olimpiai szereplésről, Magyar pedig pénteken izolációs hotelbe került.
 

Magyar Márk és Chtchetinina Ioulia nem léphetett pályára PekingbenForrás: AFP/Daniel Mihailescu


A MOB folyamatosan tartotta a kapcsolatot a versenyzővel és az illetékes kínai hatóságokkal.
Magyar pénteken úgy nyilatkozott, hogy úgy érzi: egy élet munkája veszett oda azzal, hogy pozitív lett a pekingi olimpián megérkezéskor vett koronavírustesztje, és ezért párjával nem tud indulni a pénteki rövidprogramban és a szombati kűrben.

Magyar Márknak amúgy semmilyen tünete nem volt. Edzője és Chtchetinina negatív tesztet szolgáltatott, ők már haza is utaztak.

A magyar páros a januári, tallinni Európa-bajnokságon hatodik, a tavalyi világbajnokságon 14. volt.
Legutóbb 66 éve, 1956-ban szerepelt magyar műkorcsolyapáros olimpián, akkor a Nagy Marianna, Nagy László kettős harmadik lett.