Óriási áttörés: megérkezett a 100%-os hatékonyságú, koronavírus elleni védőoltás

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
vakcina védőoltás hatékonyság koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan beadja az engedélyeztetési kérelmet a koronavírus elleni vakcinájára a francia Sanofi és brit partnere, a GSK. A klinikai tesztek azt mutatták, hogy az oltóanyag 100 százalékos védelmet nyújt a súlyos lefolyású betegséggel szemben. 

Hamarosan benyújtják a harmadik fázisú klinikai tesztek eredményét a gyógyszerhatóságoknak Európában (EMA) és az Egyesült Államokban (FDA) egyaránt. Az oltóanyagot külön-külön tesztelték önálló oltásként (két dózissal), valamint harmadik, emlékeztető oltásként is, más technológiával készült vakcinák után beadva – áll a két gyógyszergyártó cég szerdai közleményében, számol be a napidoktor.hu.

A Sanofi-GSK által előállított vakcina fehérjealapú oltóanyag. A Pfizer és a Moderna ezzel szemben mRNS-technológiával készült, a Janssen, az AstraZeneca és a Szputnyik pedig DNS-vektorvírus-vakcina.

Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR teszt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vakcina harmadik fázisú klinikai tesztjeinek első eredményei igen bíztatóak:

  • a vakcina 100 százalékos hatékonysággal véd a súlyos megbetegedés és a kórházba kerülés ellen
  • 75 százalékos hatékonysággal véd a mérsékelt és enyhe lefolyású megbetegedés ellen
  • 57,9 százalékos hatákonysággal véd bármilyen tünetet okozó koronavírus megbetegedéssel szemben.

Az emélkeztető oltásként elvégzett tesztek eredményei szerint - korábbi oltóanyagtól függetlenül - az antitestek mennyisége akár harmincszorosára is nőhet.

Emellett azért fontos megjegyezni, hogy a Sanofi-GSK által publikált adatok rosszabbak, mint a Pfizeré és a Modernáé, de összehangban vannak a vakcinák várható hatékonyságával az új vírusvariánsok megjelenésének fényében is.

A vakcina engedélyeztetési folyamatát hamarosan megkezdik Európában és az Egyesült Államokban is.

Magyarországon a beoltottak száma 6 391 940, közülük 6 163 700-an a második, 3 801 276-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 4498 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 779 174-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A világon 431 405 170 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 928 106 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.