Több száz embert evakuáltak az ismét aktív guatemalai Fuego vulkán térségéből

Forrás: AFP/Notimex -
vulkán Fuego evakuálás Guatemala
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedden mintegy 370 embert evakuáltak a guatemalai hatóságok a fővárostól, Guatemalavárostól 40 kilométerre délnyugatra fekvő, ismét aktivitást mutató Fuego (Tűz) nevű vulkán lejtőiről.

A nap folyamán láva- és hamufolyam hömpölygött lefelé azon térség felé, amely a tűzhányó legutóbbi, 2018-as kitörésekor elpusztult.

A latin-amerikai ország katasztrófavédelmi hatósága szükségszállásokat nyitott a közeli Escuintla településén a vulkán közeléből kimenekített emberek számára.

Guatemala 32 tűzhányója közül a 3763 méter magas Fuego a legaktívabb.

Több száz embert evakuáltak az ismét aktív guatemalai Fuego vulkán térségéből Forrás: AFP/Notimex

A vulkán utoljára 2018. június 3-án nagy erővel tört ki, 16 órán keresztül lövellt sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba. A feltörő láva, izzó kőzet és forró hamu több környékbeli falut temetett maga alá, nagy károkat okozva. Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A kitörés során 194 ember vesztette életét, és 234-en tűntek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.