Vállukon a kutyájukkal menekültek Ukrajnából

kutya Orosz-ukrán háború menekülés orosz ukrán háború határ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta ukrán nők és gyermekek százezrei hagyták el hazájukat. A hadköteles férfiak nem léphetik át az országhatárt, így miközben családjaik menekülnek, ők kénytelenek harcolni.

Egy Alisa nevű ukrán nő mesélt arról, hogyan menekült meg kutyájával Ukrajnából. Először kilencen préselték be magukat egy kis Peugeot 307-esbe, ezzel kezdtek el Kijevből menekülni. Az autóban ült rajta kívül a férje, az édesanyja, a testvére és az ő férje, négy gyerek és két nagytestű kutya. Mozdulni sem bírtak a 16 órás út alatt, ennyi idő alatt sikerült megtenniük 140 kilométert. Itt sem érezték magukat biztonságban, így elindultak gyalog a 17 kilométerre levő lengyel határhoz.

"Hajnali négykor indultunk el, mínusz 7 fok volt, nehéz terepen haladtunk hegyek és folyók között. A gyerekek sírtak a hideg miatt, én is sírni akartam, de nem adhattam fel... Az én ötletem volt, hogy menjünk a határhoz" – írta Alisa.

Az egyik kutyájuk már nagyon öreg, 12 és fél éves, ő nagyon nehezen bírta a hosszú utat. Próbáltak autósokat megállítani, hogy segítsenek nekik, de mindenki azt mondta, hogy hagyják hátra a kutyákat. Erre ők gondolni sem akartak, így gyalog folytatták az utat a határhoz. Végül Alisa férje már a vállán cipelte az ebet - derült ki a The Guardian beszámolójából.

De nem ők az egyetlenek, akik a kutyájukkal együtt próbáltak elmenekülni a háború elől. A menekültek közt van Julia is, aki kisfiával, Alexszel és kutyájukkal, Mimivel lépte át a magyar határt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.