A legfrissebb adatok szerint eddig már több, mint egymillió ember menekült el Ukrajnából a másfél hete kirobbant orosz-ukrán háború elől. A határt a hadköteles férfiak nem léphetik át, így az anyák gyermekeikkel kénytelenek elhagyni az országot.

A menekültek közt van Julia is, aki kisfiával, Alexszel és kutyájukkal, Mimivel lépte át a magyar határt. Budapestre tartanak, de idővel lehet hogy Bécs felé veszik az irányt, ugyanis az osztrák fővárosban él a nő édesanyja. Nem terveznek hosszú távra. Ahogy vége a háborúnak, szeretnének visszatérni hazájukba. Nagy a bizonytalanság, senki sem tudja, meddig folynak még a harcok.

Hat napig ültünk a tűzharc közepén, imádkoztunk, hogy fejeződjön be ez a rémálom

– mesélte Julia elcsukló hangon a Borsnak, aki elárulta, hogy a barátaikkal akartak útnak indulni, de menet közben az egyikük feleségét megölték.

Rá sem ismerni Harkovra, Ukrajna második legnépesebb városáraForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/State Emergency Service Of Ukraine

"Már nem tudok sírni, mert hét napig egyfolytában sírtam. Elapadtak a könnyeim. Először úgy volt, maradunk Ukrajnában, de rájöttem, hogy nem tudok állandó félelemben élni. Most már azt remélem, a háború Ukrajna határain belül marad és nem támadnak meg más országokat is."

Julia ismerősei a támadás alatt álló Harkov közelében laknak, tőlük tudta meg, hogy a várost a földdel tették egyenlővé.

Szinte semmi nem maradt, az egészet eltüntették a Föld színéről. Víz nincs, áram nincs, a barátaink már ki sem mernek menni az utcára, valójában a pincében laknak, félünk, hogy a következő az lesz, hogy az élelem is elfogy.

Ha szeretnél segíteni a háború elől menekülő embereken, akkor ide kattintva, valamint ebben a cikkben megnézheted, mit tehetsz a menekültekért.