"Hat napig ültünk a tűzharc közepén" - kisfiával és kutyájával menekül a harcok elől egy ukrán nő

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/State Emergency Service Of Ukraine -
Oroszország Ukrajna háború Orosz-ukrán háború menekült orosz ukrán háború Magyarország tűzharc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb adatok szerint eddig már több, mint egymillió ember menekült el Ukrajnából a másfél hete kirobbant orosz-ukrán háború elől. A határt a hadköteles férfiak nem léphetik át, így az anyák gyermekeikkel kénytelenek elhagyni az országot.

A menekültek közt van Julia is, aki kisfiával, Alexszel és kutyájukkal, Mimivel lépte át a magyar határt. Budapestre tartanak, de idővel lehet hogy Bécs felé veszik az irányt, ugyanis az osztrák fővárosban él a nő édesanyja. Nem terveznek hosszú távra. Ahogy vége a háborúnak, szeretnének visszatérni hazájukba. Nagy a bizonytalanság, senki sem tudja, meddig folynak még a harcok.

– mesélte Julia elcsukló hangon a Borsnak, aki elárulta, hogy a barátaikkal akartak útnak indulni, de menet közben az egyikük feleségét megölték.

Rá sem ismerni Harkovra, Ukrajna második legnépesebb városára Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/State Emergency Service Of Ukraine

"Már nem tudok sírni, mert hét napig egyfolytában sírtam. Elapadtak a könnyeim. Először úgy volt, maradunk Ukrajnában, de rájöttem, hogy nem tudok állandó félelemben élni. Most már azt remélem, a háború Ukrajna határain belül marad és nem támadnak meg más országokat is."

Julia ismerősei a támadás alatt álló Harkov közelében laknak, tőlük tudta meg, hogy a várost a földdel tették egyenlővé.

Ha szeretnél segíteni a háború elől menekülő embereken, akkor ide kattintva, valamint ebben a cikkben megnézheted, mit tehetsz a menekültekért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.