Egy potenciálisan veszélyes aszteroida száguld a Föld felé

aszteroida bolygógyilkos NASA
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A veszélyes aszteroida ezen a héten fogja megközelíteni Földünket.

Riasztást adott ki a NASA egy aszteroida miatt. A 2013 BO76 bolygópusztító űrszikla becsült mérete 182 és 457 méter között van. A szakértők szerint március 24-én viszonylag közel fog elsuhanni a Föld mellett.

Az objektumot 2013. január 17-én fedezték fel, legutóbb március 7-én készült rőle fénykép, nagyjából 2,4 ezer millió kilométerre a Földtől. A mostani közeledésekor csupán 4,8 millió kilométerre lesz tőlünk. Ez elég nagy távolság ahhoz, hogy ne álljon fenn a veszélye annak, hogy becsapódik a Földbe, de csillagászati szempontból igen közel lesz.

Legkisebb méretével számolt becsült értékek alapján, ha belépne a légtérbe, egy közepes méretű országnyi területet pusztítana el, ezért szerepel a NASA potenciálisan veszélyes objektumok listáján.

"Ha van egy jó távcsöved és ráhangolódsz a Virtual Telescope Projecre március 24-én, csütörtök este 10 óra körül, akkor láthatod a bolygóölőt elhaladni" – mondta egy szakértő a Daily Starnak.

Legutóbb február 22-én haladt el mellettünk egy másik potenciálisan veszélyes aszteroida, ami az 1999 VF22 nevet kapta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.