Elmondta a virológus, hogy mit tud a negyedik oltás a harmadikhoz képest

Forrás: Thinkstock -
vakcina járvány negyedik oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar virológus, Kemenesi Gábor összefoglalta, hogy jelenleg mit lehet tudni a koronavírus elleni negyedik oltásról.

Rengeteg emberben merül fel a kérdés, hogy szüksége van-e a negyedik oltásra, vagy elég volt a három. Most Kemenesi Gábor három küldöldi tanulmány alapján összefoglalta, hogy mit lehet tudni a negyedik vakcináról.

"Jelen pillanatban 3 tanulmány áll rendelkezésre a negyedik oltás hatásosságával kapcsolatban. Fontos leszögezni, hogy továbbra sincs kellő információ, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt. Az eddigi adatok alapján a járványhelyzet függvényében elsősorban az idős korosztály és/vagy krónikus megbetegedéssel rendelkezők lehetnek a fő célcsoport." – mondta Kemenesi Gábor.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

"Azt mindegyik tanulmány alátámasztja, hogy a maximális szintű protektív immunitás a harmadik dózis után alakul ki, a negyedik pedig ugyanezt a szintet képes visszaállítani. A vizsgálatok egészségügyi dolgozók és a 60 év feletti korosztály körében történtek. Egészségügyi dolgozók körében (itt az átlag populációhoz képest magasabb a vírusnak való kitettség), csupán mérsékelt javulást jelentett a tünetekkel járó megfertőződéssel szemben" - tette hozzá.

"A 60 év felettiek körében a három dózishoz képest négyszeres növekedést mutatott a súlyos megbetegedés elleni védelmi szint. Szintén 60 év felett a halálozás viszonylatában, 40 napos megfigyelési tartományban 78% csökkenést jelentett a négy dózis a háromhoz képest. A negyedik dózis biztonságosságát mindhárom tanulmány alátámasztotta" – írja közösségi oldalán a virológus.

Megérkeztek a mai adatok: Az elmúlt három napban 5223 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 844 581 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45 342 főre emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.