Erősen radioaktív tárgyakat vihettek el Csernobilból az oroszok

Forrás: EyePress via AFP -
radioaktív orosz Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hírek szerint erősen radioaktív tárgyakat vittek magukkal az orosz katonák Csernobilból. 

Az orosz katonák március végén hagyták el Csernobilt: már akkor kiderült, hogy sugárfertőzést kaphattak, mert nem kaptak a sugárzás ellen megfelelő védelmet nyújtó felszerelést. Emiatt azonnali kezelésre kellett szállítani őket a Belaruszban lévő Homel városába.

Azelőtt azoban, hogy kivonultak volna Csernobilból, a Vice információi szerint erősen radioaktív tárgyakat vihettek magukkal a katonák két csernobili laboratóriumból.

Forrás: EyePress via AFP

Az ukrán hatóságok szerint 133 radioaktív tárgy tűnt el, amik összesen 7 millió becquerel radioaktivitást mutatnak, ennek pedig a töredéke is halálos, ha szakszerűtlenül tárolják vagy kezelik. Számítógépeket és irodai berendezéseket vittek el, és megsemmisítettek néhány laboratóriumi berendezést és mérőeszközt. Azt egyelőre nem tudni, hogy hol lehetnek ezek a tárgyak, vagy pontosan kik vitték el azokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.