Rejtélyes hangok szűrődnek ki az űrből: ezzel magyarázzák a tudósok

Forrás: Shutterstock -
csillag hang űr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kozmikus rádiókitöréseket fognak a tudósok az űrből: ez lehet rá a magyarázat.

A gyors rádiókitörések (FRB - fast radio bursts), melyeket az űrből fognak a tudósok, viszonylag új kutatási területnek számítanak. Vannak, amik csak egyszer hangzanak fel, mások viszont sorozatosan, a tudósok pedig tucatnyi elméletet dolgoztak ki arra, hogy a két különböző típus milyen körülmények között fordulhat elő, és főként, hogy mi is idézi elő ezeket a hangokat. A neutroncsillagok, vagyis a nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagok mindegyik elméletben szerepet kaptak.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Yong-Feng Huang, a Nanjing Egyetem kutatója egy újabb elméletről számolt be, szerintük a hang egy neutroncsillag és egy keringő bolygó közötti kölcsönhatás eredménye. Amikor az elliptikus pályán keringő bolygó közel kerül a csillagához, leszakad belőle egy darab az erőteljes mágnesesség miatt; ha a leszakadt rész a sugárzó csillagszélhez ér, a kölcsönhatás részeként erős rádiósugárzást produkálhat - írja a Sciencenews.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.