Szenzációs felfedezés űrkutatóktól: hamarosan jön a nagy bejelentés

Forrás: EHT -
csillagászat űrkutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai Déli Obszervatórium csillagászai izgalmas titkokról rántották le a leplet a napokban, ám úgy döntöttek, egyelőre borzolják a nagyközönség kedélyeit, és csak később jelentkeznek a pontos részletekkel.

A felfedezéssel kapcsolatban kiadott sajtóközleményből eddig csak a legfontosabb részleteket tudhattuk meg: az élő konferencia május 12-én, közép-európai nyári idő szerint 15 órakor kezdődik Garching bei Münchenben, online pedig ITT és ITT lehet majd követni azt.

Az EHT-teleszkóprendszer egyik tagja Forrás: EHT

Az EDO nagyvonalakban arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy

az Eseményhorizont Teleszkóp (EHT) Tejútrendszer-beli nagy felfedezésével kapcsolatos bejelentésre készülnek.

Az EHT-program 2019-ben igen nagy horderejű tudományos eredményt produkált: a távcsőrendszer első ízben készített fotót egy fekete lyukról; a tőlünk 55 millió fényévre található M87 galaxis központjában helyet foglaló fekete lyukat sikerült lefényképezni. Most valószínűleg a Tejútrendszer centrumában lévő szupermasszív fekete lyukról, a Sagittarius A*-ról sikerült felvételt készíteni – adta hírül az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.