Folyamatosan apad a Balaton: nemsokára úszni sem lehet majd a magyarok kedvelt tavában

Forrás: Shutterstock / Készítette: Vera Petrunina -
úszás apad a Balaton vízszintje vízszint Balaton vízszint fürdőzés Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár éven belül annyira rossz is lehet a helyzet, hogy már fürdőzni sem tudunk a Balatonban.

Az elmúlt hetekben másról sem szóltak a hírek, minthogy alacsony a két kedvelt magyarországi tó, a Balaton és a Velencei-tó vízszintje. A helyzeten az elmúlt napok esőzései sem javítottak, ugyanis a csapadékot szinte teljes egészében magába szívta a talaj. A vízszint csökkenése azonban sajnos nem újkeletű jelenség, és a szakértők szerint van ok az aggodalomra.

Forrás: Shutterstock / Készítette: Vera Petrunina

Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerint az sem kizárható, hogy a Balaton vize a következő években tovább csökken és a tó akár 20-30 centiméterrel is sekélyebb lehet. Az embereknek érdemes felkészülnie a legrosszabb forgatókönyvre is, miszerint 10-15 év múlva annyira leromlik a tó vízminősége, hogy már lehetetlen lesz benne lubickolni – írja a Blikk.

Az is elképzelhető viszont, hogy megoldódik probléma a vízháztartásnak köszönhetően, így nem kell attól tartani, hogy elveszítjük kedvenc tavunkat.

A csapadékhiányos időszak nem csak a tavakat, a folyókat is megviselte. Szinte teljesen kiszáradt a Dráva is, szívszorító képeken látni az alacsony vízszintet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.