Pénzmosoda-hálózatot számolt fel a magyar rendőrség: 60 millió forintos kárt okoztak a bűnözők

Forrás: Pixabay -
BRFK rendőrség pénzmosoda-hálózat pénzmosoda bűnözők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az adathalászás során megszerzett pénzeket próbálták tisztára mosni, de lebuktak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiberbűnözés elleni osztálya üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett, jelentős kárt okozó csalás és üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntett miatt folytat nyomozást – írja az MTI.

Az ismeretlen elkövetők internetalapú hívásokkal úgy értek el több tucat embert, hogy azok telefonján egy pénzintézet központi telefonszáma jelent meg hívó félként. Mivel a sértettek meg voltak győződve, hogy saját bankjuktól hívták őket, a vonal másik végén az elkövetők könnyen rávették őket, hogy pénzt utaljanak egy megadott számlaszámra, vagy megadják banki adataikat, amelyek segítségével a csalók hozzáférhetnek bankszámláikhoz.

Forrás: Pixabay

A rendőrség szerint az adathalászok megközelítőleg 60 millió forintot csaltak ki az áldozatoktól.

A piszkos pénzeket Kelet-Magyarországon nyitott számlákra továbbították, majd készpénzben vették fel a beérkező összegeket. A nyomozók április végén szervezett akció keretében tizenöt feltételezett elkövetőn ütöttek rajta és eddig 27 embert gyanúsítottak meg pénzmosással.

A csalásokból befolyt pénzeket a beszervezők egy ukrán állampolgárnak adták át, aki ellen a bíróság európai elfogatóparancsot adott ki. A rendőrség honlapján szereplő körözés adatai szerint a férfit már január óta keresik pénzmosás miatt – írják a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.