Oroszország egyes részein olyan zord az időjárás, hogy az ott található városokban évről évre egyre kevesebb a lakos. Aki csak teheti, elköltözik, új lakók pedig alig érkeznek.

Vorkuta és Vorgashor voltak egykoron a sztálini kényszermunkatáborok ellátó- és adminisztrációs központjai. A Gulág része a magyar történelem sötét korszakának, ugyanis mintegy 700 ezer embert deportáltak, közülük azonban csak 400 ezren tértek haza. Az ő életük sem volt azonban felhőtlen, testileg és lelkileg is megtörte őket a munkatábor.

A fent említett két orosz városban egykoron rengetegen éltek, ám mára mindkettő lakossága drasztikusan lecsökkent. Vorkutában ma 50 ezren élnek (az egykori 250 ezerből), Vorgashorban azonban még rosszabb a helyzet. A bányászvárosba a hatvanas években 80 ezer munkást költöztettek, de miután sorban zártak be a gyárak, az emberek is elvándoroltak. Vorgashor lakosságát ma 4-5 ezer főre teszik.

GulágMTI-fotó: reprodukció/Memorial Egyesület Moszkva)

Mindkét helyen komplett épületek állnak lakatlanul, és rendkívül olcsón hozzá lehet jutni egészen jó állapotú lakásokhoz. Vorgashorban 2021 végén potom 350 ezer forintnak megfelelő rubelért lehetett megvásárolni egy háromszobás, tágas és napfényes, legfeljebb csak esztétikai felújításra szoruló, bútorozott lakást – írja a nuus.hu.

A városok azonban fokozatosan néptelenednek, mivel egyre kevesebb a munkalehetőség, és lassan nincs kiépített infrastruktúra sem.