Dohányosok, figyelem! Ez történik az eldobott cigarettacsikkekkel

Forrás: Thinkstock -
dohányipar környezetszennyezés cigarettacsikk erdőirtás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dohányipar súlyosbítja a talaj, a levegő és a vizek szennyezettségét, valamint fokozza az erdőirtásokat egy mexikói szakértő szerint.

A dohányipar az egyik fő előidézője a globális erdőirtásoknak, mert nagy területeken vágnak ki fákat, hogy helyet csináljanak a dohánygyáraknak. A dohánygyártás során rengeteg rovarirtó vegyszert használnak, ami tönkreteszi a talajt - mondta Gabriela Jiménez, a Mexikói Állami Egyetem ökológiai intézetének szakértője.

Évente 600 millió fát vágnak ki a dohányipar terjeszkedése miatt,

és ez drámai környezeti veszteséget jelent, mert a fák oxigént termelnek, tisztítják a levegőt és termékeny talajt hoznak létre - érvelt a szakértő.

Dohányosok, figyelem! Ez történik az eldobott cigarettacsikkekkel Forrás: Thinkstock

Jiménez a május 31-i dohányzásellenes világnapon azt is kiemelte, hogy súlyos környezeti károkat okoznak az eldobott cigarettacsikkek is. Amikor esik az eső, a földre hajigált csikkek bemosódnak a csatornákba, és ezzel szennyezést okoznak a folyókban, tavakban, tengerekben.

A szakértő megjegyezte,

akár tíz évig is tarthat, mire egy cigarettacsikk lebomlik, mert a legtöbb cigarettában használt filterek a cellulóz-acetát szintetikus vegyületet tartalmaznak. Emiatt fontos lenne, hogy a dohányosok ne dobják el a csikkeket a környezet védelme érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.