Kiderült, ki a a brit királyi család legnépszerűbb tagja

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/No usage in the Netherlands/Albert Nieboer -
brit királyi család népszerűség II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb felmérés szerint II. Erzsébet királynő a brit királyi család legnépszerűbb tagja.

Az IPSOS közvéleménykutató cég az uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából szervezett négynapos platinajubileumi hétvége elé időzített felmérésében kimutatta, hogy a britek 45 százaléka sorolja a királyi család népszerűségi listájának első helyére a 96 esztendős királynőt. A vizsgálat szerint a lakosság elsöprő többsége, 86 százaléka elégedett II. Erzsébet királynő uralkodói tevékenységével, és mindössze 7 százalék adott kifejezést elégedetlenségének. Az idősebb korosztályban szinte maradéktalan az uralkodó munkájának támogatottsága: az 55 év felettiek 95 százaléka nyilatkozott elégedetten a királynő tevékenységéről.

Az általános népszerűségi listán a második helyre Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége került: ő a válaszadók 32 százaléka számára a királyi család legkedveltebb tagja.
A harmadik helyre Katalin férje, Vilmos herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, a királynő unokája - került: a kutatásba bevont britek 28 százaléka őt kedveli a leginkább a királyi család tagjai közül.

Katalin hercegné a második legnépszerűbb tagja a brit királyi családnak. Férje, Vilmos a harmadik helyet szerezte meg. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/No usage in the Netherlands/Albert Nieboer

Károly herceg, az Egyesült Királyság következő uralkodója saját fia mögött meglehetősen lemaradva került a negyedik helyre: őt a britek 14 százaléka szereti a legjobban a királyi családon belül.

Harry herceg, Vilmos öccse, aki két éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként betöltött feladatainak ellátásával és amerikai feleségével Kaliforniába költözött, még sokkal hátrébb jár a népszerűségi listán: a britek alig 11 százaléka mondta azt, hogy őt kedveli a leginkább a királyi családból.

Az IPSOS felméréséből kiderül ugyanakkor az is, hogy a britek több mint kétharmada változatlanul monarchiapárti: a kutatási mintán belül 68 százalék nyilatkozott úgy, hogy a királyság intézményének fennmaradását szeretné, és mindössze 22 százalék látná szívesebben hazáját köztársaságként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.