A fiatal többször is bántotta magát, és sokat beszélt a halálról. A családja nem kért neki orvosi segítséget.

A 19 éves fiatal ragaszkodott ahhoz: a Manchesteri Egyetemen tanuhassson tovább, hogy barátnője közelében maradhasson. Kezdetben jól is teljesített, azonban miután szakítottak a barátnőjével, depresszióba esett, visszahúzódóvá vált és többször is öngyilkosságot kísérelt meg.

Végül egyik vizsgája reggelén öngyilkos lett, barátai találták meg a gyógyszerészhallgató holttestét. Trueman felakasztotta magát kollégiumi szobájában. A családja megtöbbent a tragédián, korábban egyáltalán nem vették komolyan a fiatal öngyilkossági kísérleteit. Ráadásul barátai sem sejtették, mire készül.

"Lent ült velünk a földszinten és tévét nézett, a telefonja pedig az emeleten volt, ami nagyon szokatlan volt. A jövőről beszélt, azt mondta nekünk, hogy az élete fő célja a diplomája" – idézi a Bors az egyik barátot.

Trueman már korábban is okozott magában kárt, és alkalomszerű kábítószerfogyasztó volt. A toxikológiai jelentés szerint a szervezetében többféle kábítószert is találtak, köztük kokaint és kannabiszt. 

"Ben egyértelműen intelligens fiatalember és bonyolult személyiség volt. Nyilvánvalóan nagyon szeretett fiú volt, és ha folytatta volna a tanulmányait, nagyon sikeres lett volna. A mentális problémáinak valódi nagyságát végül soha nem diagnosztizálták teljes mértékben" – nyilatkozta a halottkém a Mirrornak.