Ez a büntetés várhat a buszsofőrre, aki az óvodabuszban felejtett egy négyéves kislányt Tomajmonostorán

halál börtönbüntetés kislány Tomajmonostor busz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész országot megrázta a tomajmonostori tragédia: közel egy héttel ezelőtt hosszú órákra az óvodabuszban felejtették a négyéves  kislányt. Miután rátaláltak, életveszélyes állapotban mentőhelikopter szállította kórházba. A kislány néhány nappal ezelőtt életét vesztette. Az üggyel kapcsolatban megszólalt egy szakértő, aki azt állítja elkerülheti a börtönt a vétkes sofőr.

Elképzelni is nehéz, mit élhetett át az a négyéves kislány, akit kedden reggel bezártak a gyermekeket szállító kisbuszba Tomajmonostora településen. Leszálláskor sem a többi óvodás, sem a buszsofőr nem vette észre, hogy egy valaki még fent maradt. Bezárta a busz ajtaját és csak délután, amikor ismét kinyitotta, akkor látta meg az akkorra már eszméletét vesztett kislányt, aki néhány nappal később a kórházban meghalt.

A rendőrség büntetőeljárást, a buszvezetőt foglalkoztató önkormányzat pedig belső vizsgálatot indított. Borbély Zoltán jogász az üggyel kapcsolatban kifejtette szakértői véleményét és elárulta, milyen büntetés szabható ki a sofőrre.

rendőrség police illusztráció Forrás: Shutterstock

"A buszvezető tettét kétféleképpen is minősíthetik. Elítélhetik gondatlanságból elkövetett emberölésért, de valószínűbb, hogy foglalkoztatás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetésért kell majd felelnie. Mindkét cselekmény felső büntetési tétele öt év. A bírói gyakorlat szerint az sem kizárható, hogy az elkövető végül nem kerül börtönbe, mert a büntetése végrehajtását felfüggesztik"

- mondta a szakértő a Borsnak.

Az érvényben levő kormányrendelet szerint hat éven aluli gyermek a személyszállítási szolgáltatás igénybevételére kísérő nélkül nem jogosult. Ha hat éven aluli gyermekeket csoportosan szállítanak, minden 10 gyerekre legalább egy kísérőnek kell jutnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.