Végső búcsút vettek Haumann Pétertől - A temetésen Rudolf Péter mondott beszédet

Fotó: Koncz Márton - Origo -
temetés Haumann Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A család, pályatársak, barátok, kollégák, tisztelők vettek végső búcsút Haumann Pétertől pénteken a Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas, a nemzet színészének megválasztott művész 81 évesen, hosszú betegség után hunyt el május 28-án.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját, akire az MMA mellett a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Fővárosi Önkormányzat is saját halottként tekintett, a katolikus egyház szertartása szerint búcsúztatták a Makovecz-ravatalozóban.

Fotó: Koncz Márton - Origo

"Legtöbbünknek, nekem is színészóriás volt. Minden rezdülésében meg tudta mutatni a legbelső és legösszetettebb emberi érzelmeket, azt, hogyan válik egy apró, jelentéktelen hangsúly sorsfordító történéssé, és miként teremt, rombol a csend" - mondta Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója, aki Ugron Zsolna író sorait olvasta fel. Mint kiemelte, Haumann Péter művészetével és emberségével emelkedett a legnagyobbak, a Nemzet Színészei közé, örökre. Hozzáfűzte: végtelen jókedvvel, türelemmel fogadta a közönség rajongását és tiszteletét, alázattal hivatása megpróbáltatásait.
"Egész életében kitartóan és rendületlenül kereste a jót, az emberit, és amire rálelt, rögtön tovább is adta családjának, barátainak, pályatársainak és a nézőknek" - hangsúlyozta Rudolf Péter.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Felidézte az elhunyt egyik utolsó interjúját, amelyben Haumann Péter elmondta: "a fene se gondolta volna, hogy a Hupikék törpikék legalább olyan érvénnyel merül fel, mint a III. Richárd". Ezek ugyanolyan érvényű alakítások voltak, mint az Indul a bakterház Patása, A fösvény Harpagonja, a Három nővér Olgája és a Vízkereszt Malvoliója.

Beszédében a pályatárs úgy fogalmazott, hogy Haumann Péter útját reflektorok világították, mi pedig megérthettük: azért él fényben, mert minden rá vetülő fénynyalábot felerősítve, megsokszorozva sugárzott tovább. "Egyidejűleg volt művész és polgár" - mondta.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A temetési szertartást Kocsis István esperes, a Budapest-Istenhegyi Szent László Plébánia plébánosa vezette. A ravatalnál mások mellett Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszer, Molnár Piroska, Eperjes Károly, Hegedűs D. Géza, Elek Ferenc, Schell Judit, Nemcsák Károly színész, Krasznahorkai László író és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere helyezett el virágot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.