Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő péntek délelőtt tartott kormányinfót. Az eseményen a háborús helyzetre, az inflációra, az ezek kapcsán hozott rendelkezésekre és a hazai pedagógusok bérproblémáira is kitértek.

A jelenlegi helyzetnek köszönhetően soha nem volt még akkora infláció az euróövezetben, mint a mögöttünk hagyott hónapban. A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiaárak, Magyarország kormánya pedig mindent megtesz az infláció csökkentéséért.

Gulyás GergelyForrás: MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely elárulta, hogy Brüsszel levélben szólította fel a magyar kormányt a benzinárkülönbségek megszüntetésére, a piaci versenyt azonban nem sérti ez a lépés, így nem terveznek engedni ezen a téren. A miniszter elmondása alapján a kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat, a gázembargót és a globális minimumadót.

A politikus arról is beszélt, hogy jövő hét pénteken lesz uniós csúcstalálkozó. Hangsúlyozta, hogy bár az unió egysége fontos, ők csak olyan szankciókat fognak támogatni, melyek nem fájnak jobban Európának, mint a szankcionálandó félnek.

Továbbra is vissza kell térni a versailles-i konszenzushoz, a gázszállítás további korlátozása egyértelműen negatív hatást gyakorolna az unió gazdaságára. Beruházásösztönzésre és adócsökkentésre van szükség, csak így lehet megvédeni az eddigi eredményeket – idézte Gulyás Gergely szavait a Ripost.

A miniszter a bejelentés keretében cáfolta azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint Pintér Sándor belügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen arról beszélt, hogy nem lesz béremelés, sőt, a humánszféra örüljön, ha nem sújtják elvonásokkal. A politikus kijelentette: nem volt erről szó az eseményen.

A pedagógus-béremelés kapcsán hozzátette: „Az uniós forrásokból háromszor 10 százalékot tudunk emelni 2024-ig, efelett hazai források kellenének.”

Az ellenzék mindent megtesz, hogy a tanárok és az orvosok béremelését blokkolja, miközben néhányan EP-képviselőként havi ötmillió forintot keresnek, ami Gulyás szerint felháborító.