Figyelmeztetés: bárkinek veszélyben lehetnek a bankkártya-adatai

Forrás: shutterstock -
veszély lopás Dark Web bankkártya adathalászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A becslések szerint mintegy 24 milliárd illegálisan megszerzett kártyaadat van a kiberbűnözők birtokában, amelyeket csalók vásárolnak meg, hogy visszaéljenek az áldozatok személyazonosságával.

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat kínáló ESET elemzése szerint, ahol bevezették az EMV biztonsági rendszert, a bűnözőknek nehéz az elhalászott adatokat klónozott kártyákká alakítani, ezért a leggyakrabban online használják fel. A csalók sokszor ajándékutalványokat vesznek, mivel így könnyű tisztára mosni az eltulajdonított összegeket.

Az adathalászat a kiberbűnözők egyik legnépszerűbb lopási módszere. Ilyen például az, amikor egy hacker kiadja magát egy banknak vagy műszaki vállalatnak, de akár futárszolgálatnak is. Gyakran linket vagy csatolmányt küldenek emailben vagy sms-ben, ami egy adathalász oldalra visz, ahol a személyes és pénzügyi adatok megadását kérik. Emellett használhatnak kártevő szoftvereket is, amik például a billentyűleütéseket rögzítik egy webshop vagy bank fizetési oldalán.

Digital crime by an anonymous hacker Forrás: shutterstock

Azok sem lehetnek biztonságban, akik nyilvános Wi-Fi hotspotokon keresztül kapcsolódnak az internetre, hiszen a felhasználó sosem lehet biztos abban, hogy a kapcsolat biztonságos - még akkor sem, ha fizet érte.

Hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket, fontos, hogy a felhasználók soha ne válaszoljanak kéretlen e-mailekre, ne kattintsanak abban szereplő linkekre, és ne nyissák meg a csatolmányokat sem. Ne osszanak meg idegenekkel információkat, és ha furcsa telefonhívást kapnak, ellenőrizzék a hívás valódiságát.

A szakértő továbbá azt tanácsolja, hogy ne használjanak nyilvános Wi-Fi hálózatot, de ha mégis, senki ne csináljon olyat, amihez személyes adatokat kell megadni. A kártyaadatokat pedig ne mentsék el online vásárlás során - írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.