Kit érint a rezsicsökkentés változása?

Forrás: shutterstock -
áram Vészhelyzet rezsicsökkentés gáz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tegnap óta mindenki arra próbál rájönni, hogy vajon mennyi áramot és gázt fogyaszt, ha pedig többet, mint az átlag, mennyivel kell többet fizetnie. Magyarországon nagyjából minden negyedik embert érint a változás.

A kormány szerda délután energia-vészhelyzetet hirdetett és egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el. Ennek részeként augusztus elsejétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentett gáz- és áramárat. Aki ennél többet fogyaszt, annak piaci áron kell megfizetnie a többletet.

Magyarországon az átlagos havi fogyasztás a villamos energia esetében 210 kilowattóra/hó, ami 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, ami 1729 köbméter/év.

A nagycsaládosok számára azonban van kedvezmény: a háromgyerekes családok a földgázt évente 2329 köbméterig vehetik kedvezményesen igénybe, és minden további gyermek után 300 köbméterrel emelkedik a limit.

Forrás: shutterstock

Az átlagos fogyasztó jelenleg havi 7750 forintot fizet az áramért, a gázért pedig 15.833 forintot. Németh Szilárd elmondta, hogy a rezsicsökkentés nélkül az áram több mint 50 ezer forintba kerülne havonta, a gáz pedig 131 ezer forintba.

A családok háromnegyedének a rezsije változatlan marad: körülbelül minden negyedik háztartást érinti az intézkedés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.