Müller Cecília elmondta: a nagyvárosokban nőtt, vidéken stagnál a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége.

A nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál, és sehol sem csökkent - közölte csütörtökön az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán.

Müller Cecília azt mondta: ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. Itthon ugyanakkor még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak - mondta, felhíva a figyelmet arra, hogy ezeknek a fertőzőképessége magasabb.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Az országos tisztifőorvos különösen fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést. Az új variánsok esetében sokan panaszkodnak fejfájásra - hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Arról is beszélt, hogy az oltásokat némileg "kikerülik" az új variánsok, az oltottak is meg tudnak fertőződni, de általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba.
A védőoltások fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolt a negyedik oltás.