Brutális forróságra számíthatunk az elkövetkezendő időszakban. Németh Lajos meteorológus szerint az idősebb korosztály van leginkább kitéve a hőség veszélyeinek.

A tisztiorvosi szolgálat elrendelte a harmadfokú hőségriasztást. Németh Lajos elmondta, ez a legmagasabb hőségriasztási fokozat, és azt jelenti, hogy három napon át a napi középhőmérséklet elérheti a 29 Celsius-fokot, vagy többet. 35-40 fokos maximummal kell számolni. Ezúttal pedig arra sem számíthatunk, hogy estére lehűl a levegő, 20 foknál kevesebbet nem fognak mutatni a hőmérők még a hajnali órákban sem.

Fotó: Major Kata - Origo

"Ez idén már a második hőségriadó, ám ezúttal szokatlanul hosszú, tíznapos időszakra is fel kel készülni. Sajnos frissülést hozó, s az aszályon enyhítő csapadékra nem számítunk" - mondta a meteorológus a Blikknek. Hozzátette: a kánikula különösen veszélyes a 60 felettiekre, és azt javasolja, az ügyes-bajos dolgait mindenki intézze minél korábban vagy minél később, a nappalt pedig próbálja mindenki átvészelni a valamivel hűvösebb lakásban.

Németh Lajos emellett arról is beszélt, hogy ebben a hőségben fontos a folyadékfogyasztás, és ilyenkor a napi 3-4 liter víz bevitele sem túlzás.