Emberek százait kellett kimenekíteni a spanyolországi Tenerifén

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Andres Gutierrez -
Tenerife Spanyolország evakuálás erdőtűz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy hatszáz embert menekítettek ki biztonsági okokból egy erdőtűz miatt a spanyolországi Tenerifén, a Kanári-szigetek legnagyobbikán - közölte vasárnap a regionális mentőszolgálat Twitter-üzenetében.

A tájékoztatás szerint 585 embert evakuáltak. A csütörtökön kezdődött tűz már több mint 2100 hektárnyi erdőt pusztított el. A tűzoltást nehezíti a szigeten uralkodó nagy forróság. Korábban Spanyolországban a rendkívüli hőség miatt megnőtt a természeti tüzek száma. A Diario című helyi lap szerint idén mintegy kétszázezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává.

A Copernicus európai műholdas megfigyelőrendszer adatai szerint Spanyolország vezeti a tűzben legtöbb erdőt elveszítő európai ország listáját, megelőzve Romániát, ahol 150 ezer hektárnyi erdő pusztulását észlelték. Portugáliában 46 ezer, Franciaországban 40 ezer, Horvátországban 31 ezer, Olaszországban 25 ezer hektárt perzseltek fel az erdőtüzek idén eddig.

Tűzoltó helikopter a tenerifer erdőtűz felett Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Andres Gutierrez

Spanyolország szerte ezreket kellett kitelepíteni az erdőtüzek miatt, lakóházak, üzletek és üzemek tucatjai, állatok sokasága vált a lángok martalékává. A hónapok óta tartó szárazság megkönnyítette a lángok fellobbanását és terjedését.

Tavaly ősszel a La Palma szigetén kitört Cumbre Vieja vulkán okozott borzalmas pusztítást. Senki sem sérült meg, de a több mint ezer Celsius-fokos láva és a hamu elől körülbelül hétezer lakost kellett evakuálni, sokan mindenüket elveszítették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.