Borzalmas állapotban van a Velencei-tó, bármikor kiszáradhat

Forrás: Elter Tamás -
kiszárad kiszáradás aszály szárazság Velencei-tó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre súlyosabb a helyzet a hazánkban pusztító aszály miatt: hazánk természetes vizei is veszélybe kerültek.

Napról napra egyre kevesebb a víz a Balatonban, a Velencei-tóban, a Dunában és a Tiszában, a kisebb tavak közül pedig több már teljesen kiszáradt. A közeljövőben nem várható számottevő csapadék, ami azért aggasztó, mert a Velencei-tó vízállása kritikusan alacsony.

A jelenlegi átlag vízállás 67-68 centiméter körül van, ami alig több, mint a valaha mért legalacsonyabb vízállás, az 1949-ben regisztrált 63 centiméter.

A szakemberek számításai alapján kánikulában akár másfél centit is párologhat a víz, így könnyen lehet, hogy pár napon belül negatív rekordot dönt a tó vízállása. A vízügy szakemberei folyamatosan harcolnak a kialakult helyzettel, több vízforgató berendezés is üzemel a tónál. Ezekkel a levegőztetés miatt a halpusztulást ugyan meg lehet előzni, a vízszint csökkentését azonban nem, ahhoz rengeteg csapadékra lenne szükség.

Forrás: Elter Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.