Képes megkerülni az immunitást az új koronavírus variáns, a Centaurus

Forrás: ESO -
omikron Centaurus koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Centaurusnak nevezték el a rohamléptekben terjedő Omikron-variánst. A mutáció a tudósok szerint rendkívül fertőző, azokban az országokban is sokakat megbetegít, ahol magas az átoltottság. 

Az omikron variánsa Indiában már átvette a vezető szerepet, de Hollandiában, Németországban és Nagy-Britanniában is megjelent - írja a Weborvos.

Forrás: ESO

A variáns a magasan átoltott országokban is dinamikusan terjed: ezért gondolják a kutatók, hogy meg tudja kerülni az immunitást, ami a tüskefehérjén bekövetkezett nagy számú mutáció eredménye lehet.

A szakemberek szerint azonban egyelőre nem áll minden adat rendelkezésre a mutációról, és jó hír, hogy a halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyosságú fertőzések csökkenő tendenciát mutatnak.

Miért pont Centaurus?

Mivel az omikron alvariánsáról van szó, ezért nem kapott különálló nevet a görög ábécéből, ugyanakkor a Centaurus ragadványnév egy Twitter-felhasználó posztja után ragadt rá.

Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.