Izgalmakat okozhat az időjárás a Magyar Nagydíjon: "megkeveri a paklikat" - nyilatkozta a meteorológus

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
Magyar Nagydíj Forma-1 időjárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hagyományokhoz híven ismét izgalmasnak ígérkezik az időjárás tekintetében a hétvégi mogyoródi Forma-1-es Magyar Nagydíj - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

Simon Gergő meteorológus előrejelzésében azt írta: pénteken a fátyol- és a képződő gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. A gomolyfelhők ugyan időszakosan összeállhatnak, s ezekből kis valószínűséggel a délutáni órákban lehetnek futó záporok, de érdemi csapadék nem valószínű. Az északkeleti, keleti szél többnyire mérsékelt marad. A délutáni órákban a csúcshőmérséklet 34, 35 Celsius-fok körül alakul, tehát hőségre kell számítani.

Mogyoród, 2016. július 23. Sebastian Vettel, a Ferrari csapat német versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén a mogyoródi Hungaroringen 2016. július 23-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Péntek éjszaka azonban egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét északnyugatról, amely nagy mértékben - mint fogalmazott - "megkeveri a paklikat" a szombati időmérőre.

Szombaton fokozatosan megnövekszik, meg is vastagszik a felhőtakaró. Több hullámban várható eleinte záporos, zivataros jellegű csapadék, amelyet majd időszakos eső vált fel. A csapadékban időként lesznek majd szünetek, amely a meteorológus szerint külön nehézséget okoz majd a csapatoknak az aktuális stratégiák kiválasztásában. A szél északnyugatira fordul, időnként megélénkül, főleg az intenzívebb záporok, esetleg zivatarok mentén átmenetileg meg is erősödhet. A maximumhőmérséklet 26, 27 fok körül alakul, de tartós csapadékhullás esetén ennél hűvösebb is lehet.

Vasárnap az ország időjárását alakító ciklon, illetve a hozzá tartozó frontrendszer kelet felé távolodik. Gyorsan vonuló gomolyfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Ezekből a gomolyfelhőkből kis eséllyel lehet rövid zápor. Az északnyugati szél viszont megerősödik, viharossá fokozódik. A verseny idején is előfordulhatnak erős, viharos széllökések, amelyek - Simon Gergő szerint - "ismét egy plusz csavart hozhatnak". A csúcshőmérséklet 25, 26 fok körül alakul, de az erős északias szél jelentősen ronthat a hőérzeten - fejtette ki.

A meteorológus összességében úgy értékelt: "ismét felvonul a meteorológiai elemek tárháza a Magyar Nagydíjon". Pénteken igazi meleg, nyári idő várható, szombaton egy markáns frontátvonulás csapadékkal, míg vasárnap a szél okoz majd izgalmakat - hangsúlyozta Simon Gergő.
A 37. Forma-1-es Magyar Nagydíj várhatóan teltház előtt zajlik majd a mogyoródi Hungaroringen. A betétprogramok között a Forma-2, a Forma-3, valamint a csak női versenyzőket felvonultató formulaautós sorozat, a W Series aktuális fordulója szerepel. A Forma-3-ban hazai induló is lesz, a szurkolók Tóth Lászlónak, a Charouz Racing System pilótájának drukkolhatnak. Az F1-es időmérő edzést szombaton 16 órakor rendezik, a 70 körös futam pedig vasárnap 15 órakor rajtol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.