A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb, augusztus 3-i adatai szerint ismét emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja, tetőzik a járvány hatodik hulláma. 

Bár a szakértők szerint most tetőzik a koronavírus járvány hatodik hulláma Magyarországon, Dr. Rusvai Miklós virológus és Dr. Szlávik János infektológus szerint nincs ok az aggodalomra. Egyre több a fertőzött, azonban kevesebben kerülnek kórházba, mint a korábbi hullámok során. Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy jelenleg az omikron BA4-es és BA5-ös variánsa terjed, amelyek jóval fertőzőbbek, mint a korábbi változatok, de enyhébb lefolyású betegséget okoznak - írja a Metropol.

Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR tesztFotó: Szabó Gábor - Origo

Rusvai Miklós úgy véli, a hatodik hullám lassan lecseng, de ősszel jön a következő, és azon sem lenne meglepődve, ha a napi fertőzöttek száma újra elérné a 10 ezer főt. 

A koronavírus jellemző tünetei jelenleg hasmenés, torokfájás, torokkaparás, esetleges hőemelkedés, láz, ízületi fájdalmak, fejfájás, gyengeség és előfordulhat íz- és szaglászavar is. 

Mivel a koronavírus leginkább a levegőben terjed, a maszkhasználat továbbra is ajánlott, különösen az oltatlanoknak és a veszélyeztetetteknek. 

Külföldi utazások alkalmával - bár szinte már mindenütt feloldották az utazási korlátozásokat - érdemes magunkkal vinni az európai uniós covid-igazolványt, amellyel bizonyítani tudjuk, hogy oltva vagyunk vagy átestünk a betegségen.  

A negyedik oltás 4-5 hónappal a harmadik felvétele után javasolt azoknak, akik a veszélyeztetett csoportokba tartoznak: az időseknek, a daganatos betegeknek, a hematológiai betegségben szenvedőknek, és a művese-kezelésben részesülteknek. Dr. Szlávik János úgy véli, akik nem tartoznak ezekbe a csoportokba, azoknak jelenleg elég a három oltás. Az infektológus főorvos szerint a jövőben előreláthatólag elegendő lesz évente egy emlékeztető oltás - írja a Bors

 Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.