Koronavírus: tetőzik a hatodik hullám, erre számíthatunk

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
járvány covid Rusvai Miklós tetőzés egészség koronavírus vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb, augusztus 3-i adatai szerint ismét emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja, tetőzik a járvány hatodik hulláma. 

Bár a szakértők szerint most tetőzik a koronavírus járvány hatodik hulláma Magyarországon, Dr. Rusvai Miklós virológus és Dr. Szlávik János infektológus szerint nincs ok az aggodalomra. Egyre több a fertőzött, azonban kevesebben kerülnek kórházba, mint a korábbi hullámok során. Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy jelenleg az omikron BA4-es és BA5-ös variánsa terjed, amelyek jóval fertőzőbbek, mint a korábbi változatok, de enyhébb lefolyású betegséget okoznak - írja a Metropol.

Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR teszt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Rusvai Miklós úgy véli, a hatodik hullám lassan lecseng, de ősszel jön a következő, és azon sem lenne meglepődve, ha a napi fertőzöttek száma újra elérné a 10 ezer főt.

A koronavírus jellemző tünetei jelenleg hasmenés, torokfájás, torokkaparás, esetleges hőemelkedés, láz, ízületi fájdalmak, fejfájás, gyengeség és előfordulhat íz- és szaglászavar is.

Mivel a koronavírus leginkább a levegőben terjed, a maszkhasználat továbbra is ajánlott, különösen az oltatlanoknak és a veszélyeztetetteknek.

Külföldi utazások alkalmával - bár szinte már mindenütt feloldották az utazási korlátozásokat - érdemes magunkkal vinni az európai uniós covid-igazolványt, amellyel bizonyítani tudjuk, hogy oltva vagyunk vagy átestünk a betegségen.

A negyedik oltás 4-5 hónappal a harmadik felvétele után javasolt azoknak, akik a veszélyeztetett csoportokba tartoznak: az időseknek, a daganatos betegeknek, a hematológiai betegségben szenvedőknek, és a művese-kezelésben részesülteknek. Dr. Szlávik János úgy véli, akik nem tartoznak ezekbe a csoportokba, azoknak jelenleg elég a három oltás. Az infektológus főorvos szerint a jövőben előreláthatólag elegendő lesz évente egy emlékeztető oltás - írja a Bors.

Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.