Borzasztó állapotok uralkodtak az egyik Balaton-parti vendéglátóegységben, melynek azonnal felfüggesztette tevékenységét a Nébih. A hatóságok közel 800 kilogramm élemiszert is kivontak a forgalomból, a horrorkonyháról pedig videót is készítettek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei vizsgálatot tartottak egy, Somogy megyei étteremben, ahol nem várt látvány fogadta a szakembereket. Higiéniai hiányosságok, általános takarítatlanság, nagyfokú szennyezettség és nem nyomonkövethető eredetű húsok miatt azonnali hatállyal bezáratták a vendéglátóegységet.

A vizsgálat során 790 kg élelmiszer forgalomból való kivonását látták indokoltnak.

Az étterem vizsgálatakor az ellenőrök megállapították, hogy annak gyakorlatilag minden helyiségében általános a takarítatlanság, nagyfokú a szennyezettség – írja a Nébih honlapja.

Példaként említhető, hogy a főzőkonyha, a zöldségelőkészítő, a raktár, az áruátvevő és a gyros-előkészítő helyiség padozata zsíros, takarítatlan, oldalfalai szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A feketemosogató helyiségben a mosogató feletti mennyezetről pergett a vakolat, a hűtőkamrák teteje poros, a helyiség oldalfalai koszosak voltak. További problémát jelentett, hogy a hűtőterekben eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket, így földesárut, készételt és tejterméket tároltak együtt, kitéve őket a szennyeződés veszélyének – olvasható a közleményben.

Az ellenőrzés során megállapított élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai hiányosságok kijavítása után, a hatóság újbóli helyszíni szemléjét követően az étterem folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása azonban még folyamatban van.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.