Busszal viszik majd az államfőket II. Erzsébet temetésére: senki se használhat helikoptert, autót

királyi család II. Erzsébet temetése busz államfő II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet kilencvenhat éves korában, múlt csütörtökön távozott az élők sorából. A több mint hetven évig uralkodó brit királynő temetésére szeptember 19-én kerül sor, melyre a világ szinte minden országából érkeznek majd a vezető politikusok, akiknek meglepően szigorú szabályokat kell követnie.

A Politico nevű lap megszerezte a szertartás részleteit tartalmazó dokumentumokat, melyekből kiderül, hogy minden országból csak az államfő és partnere kapott meghívást. Ha az illető nem tud részt venni az eseményen, akkor a helyét átveheti a kormányfő vagy valamelyik vezető miniszter. Mivel a szervezők rengeteg vendéget várnak a világ minden pontjáról, extrém szigorú rend szerint intézik II. Erzsébet temetését.

A szertartást megelőző estén III. Károly fogadást rendez a tengerentúli vezetők számára a Buckingham-palotában.

A II. Erzsébet királynő koporsóját szállító menet, amint a Holyroodhouse palota felé hajt Forrás: AFP/Jamie Williamson

A temetésre érkező vendégeket a szervezők busszal szállítják majd a Westminsteri apátságba, és senki sem használhatja a saját autóját. A ceremónia után a külföldi vezetők gyalog átsétálnak az apátság birtokán található Dean's Yardba, a brit külügyminiszter, James Clevery által szervezett fogadásra. Ezt követően busszal térnek vissza a meg nem nevezett nyugat-londoni helyszínre, hogy ott átvegyék saját autóikat.

A szervezők emellett arra kérik az államfőket és partnereiket, hogy ha tehetik, kereskedelmi repülőjáratokkal érkezzenek. Akik mégis ragaszkodnak a magángéphez, ők nem a londoni Heathrow reptéren, hanem a környező, kevésbé forgalmas repülőtereken tudnak csak landolni. A lap által megszerzett dokumentumból kiderült még az is, hogy betiltották a repterek és a helyszínek közti helikopteres transzfert is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.