Megérkezett II. Erzsébet királynő koporsója a Wellington-diadalívhez

Forrás: AFP/Odd Andersen -
Diadalív II. Erzsébet halála koporsó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet királynő koporsója megérkezett a Wellington-diadalívhez.

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban.

A koporsót hétfőn a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster Hallból az apátságba. A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében. A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.

II. Erzsébet királynőt rengetegen kísérték utolsó útjára Forrás: AFP/Odd Andersen

A Westminster-apátságban tartott búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsója szintén a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-emlékműhöz. A menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezette.

A Hyde Parktól gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára. A néhai uralkodót a VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.