A kilencedikről akart a mélybe ugrani egy férfi Debrecenben: három rendőr mentette meg az életét

Forrás: Shutterstock -
rendőrök öngyilkosság Debrecen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három járőr több mint hat percen át tartotta meg azt a férfit, aki egy tízemeletes panelház kilencedik szintjéről próbált meg kiugrani. 

Egy szomszéd tett bejelentést a Debreceni Rendőrkapitányság ügyeletére szeptember 16-án kora délután, hogy a szemben lévő ház kilencedik emeletének egyik erkélyéről két lábat lát himbálózni. A központ az Angyalföld térhez legközelebb tartózkodó járőröket küldte a helyszínre, akik rögtön látták, nem egy tréfás hívásról van szó, valós a vészhelyzet.

"Akkor még nem tudtuk, balesetről vagy öngyilkossági kísérletről van szó: azonnal elindultunk felfelé" - idézte vissza a történteket a Blikknek Bora László törzszászlós, a járőrök parancsnoka.

"Természetesen a lift foglalt volt, így elkezdtünk futni a lépcsőn. Az sem lepett meg minket, hogy a panelház folyosójának ajtaja zárva volt: betörtük az alsó üveget, úgy másztunk be az erkélyhez tartozó lakás ajtajához. Szerencsére azt már nem kellett betörni, nyitva volt. Azonnal mentünk az erkélyhez. A járőrparancsnok a korláton kihajolva próbálta megfogni az ott csüngő, az erkély aljába kapaszkodó férfit, a másik két rendőr - Szűcs Bálint törzsőrmester és Balogh Tamás őrmester - pedig egy alig tízcentis résen, alulról, hasalva markolt rá a férfi kezeire" - magyarázták, akik ekkor már tudták, hogy nem véletlen balesetről van szó.

A kilencedikről akart a mélybe ugrani egy férfi Debrecenben: három rendőr mentette meg az életét Forrás: Shutterstock

"Csak annyit mondott, hagyjuk békén, lökte magát a lábával, nagyon nehéz volt tartani - folytatta a parancsnok.- Mindannyian attól tartottunk, kicsúszik a keze a szorításunkból, és akkor vége. Hat perc után rájöttünk, ki kell találni valamit, mert ezt nem fogjuk bírni. Meg kellett bilincselni, hozzáerősítve így a korláthoz, kockáztatva azt, hogy akár el is törhet a csuklója, viszont nem zuhan le. Sikerült, de természetesen továbbra sem engedtük el, viszont így egy kis időt nyertünk. Egyikünk lement az egy emelettel lejjebb lévő lakásba, hogy onnan esetleg behúzhassuk, de senki nem volt otthon. Ezt az ötletet el kellett vetnünk."

A rendőrök a tűzoltóktól kértek segítséget, akik viszont nem tudtak a ház közvetlen közelébe jutni a létrás kocsijukkal a parkoló autók miatt. Az emelőkosarat így csak a nyolcadik emeletig lehetett felküldeni, az abba bemászó tűzoltók éppen hogy csak elérték a kapálózó férfi cipőtalpát. Az egyértelmű volt, így nem tudják beemelni biztonságosan, ahogy leveszik a rendőrök a bilincset és elengedik a férfit, az eléri a célját, és lezuhan.

Bora László elmondta, megegyeztek a katasztrófavédelmi egység vezetőjével, hogy egy adott vezényszóra eloldják a korlátról a bilincset, és a kezükkel nem befelé húzzák, hanem lefelé tolják a férfit, hogy a tűzoltók el tudják kapni a lábát. Sikerült a művelet, ám az öngyilkosjelölt azonnal felpattant és a mentőkosár oldaláról akarta magát levetni. A rendőrök üvöltöttek, hogy rajta van a bilincs, annak üres karikáját a lánglovagok rákattintották a létra fokára.

Az 54 éves debreceni férfi csak ekkor adta fel, de egy szót sem szólt. Mentővel vitték kórházba, pszichiátriai vizsgálatra. Felesége, aki az erkélyjelenet előtt ment el otthonról, sírva mondta, semmi jel nem volt arra, hogy erre készül, a héten várta a csípőprotézis-műtétjét, bizakodva, hogy azután teljesebb lesz az élete. Keresztrejtvényt fejtett az erkélyen, amikor egyszer csak gondolt egyet és átmászott a korláton, hogy akkor ő leugrik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.