Bíróság elé kell állnia Shakirának Spanyolországban, ahol 14,5 millió eurós (5,9 milliárd forint) adócsalással vádolják a kolumbiai énekesnőt - erről döntött kedden egy barcelonai törvényszék, a bírósági tárgyalás időpontját azonban még nem tűzték ki.

A Grammy-díjas popsztárt 2019-ben vádolták meg azzal, hogy 2012 és 2014 között nem fizetett adót külföldi bevételei után, holott már Spanyolországban élt.

A 45 éves popsztár, akinek világszerte több mint 80 millió lemeze kelt el, ártatlannak vallja magát, és elutasította, hogy vádalkut kössön a bírósági tárgyalás elkerülése céljából.

A spanyol ügyészség jelezte, hogy nyolc év börtönt és hatalmas összegű pénzbírságot fog kérni Shakirára, ha bűnösnek találják.

Ártatlanságának hangsúlyozása mellett az énekesnő befizette a spanyol költségvetésbe a követelt összeget és kamat címén három millió eurót, így védői szerint már végképp nem tartozik semmivel.

Bíróság elé kell állnia az adócsalással vádolt Shakirának SpanyolországbanForrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jason Merritt/Term

Az ügyészség szerint Shakira 2012 és 2014 között már rendes tartózkodási hellyel rendelkezett Spanyolországban, 2012 májusában vett egy házat Barcelonában, ahol családjával élt, ott született 2013-ban első fia is élettársától, így teljes bevétele után Spanyolországban kellett volna adóznia.
Az énekesnő azt állítja, hogy csak 2015-ben telepedett le tartósan Spanyolországban, ezt megelőzően az egyébként adóparadicsomnak számító Bahamákra volt bejelentkezve, ráadásul az évek nagyobb részét külföldi turnékon töltötte.

A múlt héten az ELLE magazinnak adott interjújában azt mondta: látván, hogy egy spanyol állampolgár az élettársa, "a spanyol adóhatóságnak csorogni kezdett a nyála. Világos, hogy meg akarták szerezni ezt a pénzt bármi áron".

Shakira és élettársa, az FC Barcelona védője, Gerard Piqué júniusban jelentette be, hogy különválnak. A 45 éves Shakira és a 35 éves Pique 2011 óta élt együtt, és két fiuk született.