Felszín alatti tónak hitték, de valami egészen mást találtak a Marson

Forrás: Pixabay/BlenderTimer -
felszín alatti vizek Mars felszín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok évek óta dolgoznak azon, hogy minél jobban megismerjék a Marsot, és kiderítsék, alkalmas lehet-e valamikor a földi élet számára. Nagy reményeket fűztek egy felszín alatti víztömeghez, ám most kiderült, hogy mégsem teljesen az, mint elsőre hitték.

A korábbi radarjelek alapján úgy vélték, hogy a Mars felszínének mélyén folyékony víz rejtőzhet. A szokatlanul fényes földalatti foltokat látva azért bíztak ebben a kutatók, mivel azokhoz hasonlót találtak egykor a Földön is, a Déli-sark jégrétege alatt is. Ezeket szubglaciális, magyarul jég alatti tavaknak hívja a szakirodalom.

Forrás: Pixabay/BlenderTimer

A Mars azonban túl hideg ahhoz, hogy a víz folyékony állapotban létezzen rajta, ezért most egy újfajta módszerrel vizsgálták meg a fénylő foltokat. Az eredményekből azonban nem lehet pontosan megállapítani, hogy mi is lehet a felfedezés.

– számolt be az eredményekről az Origo a Nature Astronomy cikke alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.