Unokázós csalók ellen emelt vádat az ügyészség Békés megyében

Forrás: Thinkstock -
unokázós csaló vádemelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Gyulai Járási Ügyészség vádat emelt egy 15 tagú bűnszervezettel szemben, amelynek tagjai "unokázós" módszerrel becsapott idős sértettektől vettek el összesen közel tízmillió forintot - közölte az MTI-vel a Békés Megyei Főügyészség pénteken. A banda 2019. december 19. és 2020. január 30. között országszerte 10 idős embert csapott be. A bűnszervezet tagjai alkalmanként több százezer forinttól közel hárommillió forintig terjedő összegeket és ékszereket csaltak ki tőlük - írták a közleményben.

A csalások módszere az volt, hogy a banda két tagja az Egyesült Királyságból Magyarországon élő időskorúakat hívott fel, és közeli hozzátartozónak vagy a hozzátartozó által megbízott személynek adta ki magát. Az elkövetők az állították a telefonban, hogy valamely rokonuk nagy kárral járó közlekedési balesetet okozott, amely miatt sürgősen pénzre van szüksége, hogy rendezze a kárt. A bűnszervezet tagjai több esetben azt a látszatot keltették, mintha átadták volna a telefont a balesetben részes gépkocsi vezetőjének, esetleg a helyszínen lévő mentősnek, autómentőnek vagy rendőrnek, aki megerősítette a kitalált történetet.

Forrás: Thinkstock

A csalók azt kérték az idős emberektől, hogy a pénzt, illetve az ékszereket készítsék össze, és egy magyarországi ismerősük elviszi azt a baleset helyszínére. A hívások során az elkövetők arra törekedtek, hogy a sértetteket folyamatosan telefonon szóval tartsák annak érdekében, hogy hozzátartozóikat ne tudják értesíteni.

A közlemény szerint ezt követően a banda egyik tagja, az úgynevezett "futár", a bűnszervezeti vezetők utasítására a megadott címre ment, ahol a sértettektől átvette a készpénzt és az ékszereket, majd gyorsan távozott.

A Gyulai Járási Ügyészség a 15 tagú bűnszervezet ellen összesen 10 rendbeli csalás bűntette, valamint 57 rendbeli csalás bűntettének kísérlete és 6 rendbeli pénzmosás bűntette miatt emelt vádat. A vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság nyolc embert végrehajtandó fegyházbüntetésre, egyet végrehajtandó börtönbüntetésre ítéljen, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a vádlottak közül ötöt a járművezetéstől is. Egy többszörös visszaesőnek minősülő vádlott vonatkozásában annak megállapítását kéri, hogy a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. A járási ügyészség azt is indítványozta, hogy 600 ezer forint polgári jogi igényt is fizessenek meg a sértetteknek, emellett a járásbíróság vagyonelkobzást is alkalmazzon velük szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.