Gyászol a Forma-1: elhunyt a sportág meghatározó alakja

Forrás: Shutterstock -
Red Bull gyászhír gyász Forma-1 F1 Ausztria Dietrich Mateschitz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 78. évében elhunyt Dietrich Mateschitz osztrák üzletember, a Red Bull energiaital-gyár alapító-tulajdonosa.

Ausztria egyik leggazdagabb embere, Dietrich Mateschitz 1987-ben dobta piacra a Red Bullt, a világ talán legismertebb és legnépszerűbb energiaitalát. Az üzletembernek azonban nemcsak az egyetemisták, hanem a sportolók és egyes sportágak is sokat köszönheteknek, ugyanis Mateschitz számtalan csapatot támogatott.

Legismertebb formációja a Forma-1-es Red Bull istálló, melynek versenyzője, Max Verstappen zsinórban másodjára lett idén egyéni világbajnok, míg a csapat pont a hétvégén biztosította be a konstruktőri elsőséget a 2022-es szezonban. A csapat ezzel megtörte a Mercedes 2014 óta tartó dominanciáját és 2013 után lett ismét a legjobb csapat az F1-ben.

Dietrich Mateschitz Forrás: GEPA Pictures/Christian Walgram

A Red Bull istálló mellett szintén az energiaital-gyár működteti az AlphaTauri nevű Forma-1-es fiókcsapatot, illetve övék az osztrák versenypálya, az A1 Ring is. Mateschitz azonban nemcsak az autósportba fektette pénzét: a Red Bull a főszponzora Lipcse focicsapatának, ahol több magyar futballista is játszik.

Emellett éveken át finanszírozta az Air Race-t, mely Bessenyei Péternek köszönhetően hazánkban is népszerű volt.

Az osztrák energiaitalgyártó-cég alapítójának és tulajdonosának haláláról a vállalat dolgozóit üzenetben értesítették. Az osztrák APA hírügynökség beszámolója szerint Mateschitz daganatos betegségben hunyt el – írja a hirado.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.