Újabb embernél mutatták ki a majomhimlő fertőzést Magyarországon

Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith -
fertőzött majomhimlő itthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb embernél mutatták ki majomhimlő fertőzést, így vele együtt 80-ra nőtt a diagnosztizált esetek száma Magyarországon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki közlése szerint a 26 éves férfi otthonában elkülönítve tartózkodik, kórházi kezelésre nem szorul. A hatóság elkezdte a járványügyi vizsgálatot.

A betegség a nyirokcsomók duzzanatával és általános tünetekkel kezdődik, amely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság. A tünetek megjelenése után 1-3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Majomhimlő - NNK: újabb fertőzöttet diagnosztizáltak Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith

Kitértek arra, hogy október 13-tól a majomhimlő elleni védőoltás a kockázati csoportba tartozó személyek számára elérhető, a vakcina az ország több egészségügyi intézményében is felvehető.

A kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további szükséges információ az alábbi linken érhető el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/majomhimlo/majomhimlo-elleni-oltasok-oltohelyeinek-elerhetosegei.
Az NNK azt kéri, aki kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, forduljon orvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.