A halál torkából visszatért emberek emlékeznek a haldoklásra: 5-ből 1 ember tudja felidézni

Forrás: Thinkstock -
halál közeli élmény emlékezés haldoklás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A halál torkából visszakerült emberek emlékezhetnek a haldoklás élményére: ötből egy újraélesztett vissza tudja idézni az átélteket.

Meglepő eredményre jutottak kutatók: ötből egy újraélesztett ember vissza tudja idézni a haldoklását. Azokra az élményekre, eseményekre tudnak visszaemlékezni, amikor látszólag a halál torkában, eszméletlen állapotban voltak. A kutatásban 567 olyan férfi és nő vett részt, akiknek egy-egy kórházi kezelés alatt leállt a szívük, és akiket 2017 májusa és 2020 márciusa között újraélesztettek az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

A haldoklók közül sokan vissza tudták idézni a közben átélteket - Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A túlélők közül többen egyedülálló és világos emlékeket, tapasztalatokat osztottak meg a haldoklás pillanatairól: érezték a testtől való elszakadást, az események fájdalom és szorongás nélküli megfigyelőivé váltak. Átérezték az életük jelentőségét, értékelték a tetteiket, szándékaikat, gondolataikat. A kutatók szerint ezek az élmények különböznek a hallucinációktól, téveszméktől vagy álmoktól.

A tanulmány részeként az agyi aktivitást is vizsgálták: olyan aktivitást észleltek, amelyek általában akkor jelentkeznek, amikor az emberek tudatosak és magasabb mentális funkciókat látnak el, mint a gondolkodás, a memória előhívása és a tudatos észlelés.

"Ezek a felidézett tapasztalatok és az agyhullám-változások az úgynevezett halálközeli élmény első jelei lehetnek, amiket most először rögzítettünk egy nagy tanulmány során" – mondta Sam Parnia, a vizsgálat vezető kutatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.